Veel mensen weten inmiddels wel dat EMDR een effectieve behandelmethode is waarmee je klachten als gevolg van een nare ervaring kunt behandelen. 

Maar dat je EMDR ook kunt toepassen bij spannende gebeurtenissen die nog gaan plaatsvinden is minder bekend.

Het gaat dan om gebeurtenissen waar je erg tegenop ziet, omdat er iets van je wordt verwacht dat je heel spannend vindt. Denk bijvoorbeeld aan een voorstelrondje bij een vergadering of een sollicitatiegesprek.

Om er voor te zorgen dat je minder tegen de gebeurtenis op gaat zien en je ook zo gaat handelen als je graag wilt, kan de behandelmethode “Future Template” worden ingezet, waar EMDR een onderdeel van is.

Bij de “Future Template” methode ga je samen met de psycholoog in je hoofd een denkbeeldig “filmpje” maken over wat je denkt dat er gaat gebeuren, wat je dan zal voelen en denken, en hoe je zou willen reageren.

Als het “filmpje” klaar is vraagt de psycholoog het filmpje in het hoofd af te draaien en tegelijkertijd te denken “ik kan het”. Vervolgens vraagt de psycholoog bij welke beelden in het “filmpje” je teveel spanning ervaart.

Daarna gaat de psycholoog alle beelden waarbij je teveel spanning voelt één voor één behandelen met EMDR.

Dat betekent dat je steeds aan een beeld moet denken met in het achterhoofd “ik kan het” en de psycholoog beweegt dan ongeveer 25 seconden zijn/haar hand heen en weer terwijl jij met je ogen de hand volgt.

Als alle spannende beelden zijn behandeld, wordt EMDR ook nog toegepast op het hele filmpje.

Wanneer de spanning vrijwel verdwenen is en de geloofwaardigheid van “ik kan het” hoog genoeg is, kan het toepassen van de “Future Template” worden afgerond.

Door het toepassen van de “Future Template” oefen je als het ware denkbeeldig het gedrag dat je graag wilt toepassen en neemt de spanning door de EMDR af. Hierdoor wordt de toekomstige gebeurtenis als minder spannend ervaren en lukt het vaak ook beter om zo te handelen als je graag wilt.

In onze praktijk passen we ook regelmatig de "Future Template" toe, denk je dat dit iets voor jou is, neem gerust contact met ons op.

Marjan de Jong