"Ik stop ermee" zei psycholoog Masja Schakenbos gisteren (13/2) in de Volkskrant. In het artikel wordt weer eens duidelijk waar het marktdenken in de GGZ toe heeft geleid. Het draait niet meer om de cliënt, maar om facturen schrijven.

Masja wil hier niet langer meer aan meewerken. Dit geldt voor veel meer psychologen. Dit blijkt ook vandaag uit de reacties van andere psychologen in de Volkskrant.

Ook Klaas Jan en ik (Marjan) vinden het net als Masja van groot belang dat de cliënt centraal staat. Kwaliteit staat bij onze praktijk dan ook hoog in het vaandel. Wij behandelen daarom maximaal 5 cliënten per psycholoog per dag, zodat we mentaal voldoende fit blijven en wij ook onze 5de cliënt nog voldoende kwaliteit kunnen bieden. Ook duren onze consulten 60 tot 90 minuten (i.p.v. 45), zodat we voldoende tijd hebben om aandacht aan onze cliënten te kunnen besteden. Daarnaast leveren wij alleen maatwerk, waarbij de klachten van de client ons uitgangspunt vormen (i.p.v. de DSM code).

Wij zijn er van overtuigt dat de resultaten van onze werkwijze veel gunstiger zijn, wat waarschijnlijk financieel ook voordeliger is. Er zijn minder behandelingen nodig, de psycholoog heeft voldoende tijd voor de behandelingen en is mentaal voldoende fit.

Maar dit betekent ook dat wij geen contracten hebben met verzekeraars, dus onze diensten niet vergoed kunnen worden vanuit het basispakket van de ziektekostenverzekering. Gelukkig vergoedt het aanvullende pakket meestal wel een deel van de kosten.

Om het artikel over Masja te kunnen lezen, klik hier: tjak tjak volgende patient