Het is een van de oudste clichés die er bestaan, maar vrouwen huilen echt meer dan mannen.

Volgens onderzoekers komt dit door de hormonale verschillen tussen de geslachten, maar ook traditionele rollenpatronen kunnen hier achter zitten.

De Nederlandse professor in de psychologie Ad Vingerhoets ontdekte dat een vrouw elk jaar tussen de 30 en 64 keer huilt, mannen doen het tussen de 6 en 17 keer. Een huilbui duurt bij de dames (6 minuten) ook langer dan bij de heren (2 tot 3 minuten). Vingerhoets bevroeg 5.000 mensen in 37 verschillende landen over hun emotionele reacties. 

Daaruit blijkt dat 66 procent van de mannen minder dan 5 minuten huilen, 24 procent liet zijn tranen tussen de 6 en de 15 minuten lopen. Bij vrouwen daarentegen duurde dit bij 43 procent minder dan vijf minuten, 38  procent procent liet haar emoties tussen de 6 en en de 15 minuten. Volgens professor Vingerhoets zijn deze verschillen te verklaren door het feit dat vrouwen vaker naar emotionele films kijken en een voorliefde voor sentimentele literatuur hebben. Ook suggereert Vingerhoets dat mannen meer begrip zouden kunnen tonen wanneer ze naar een romantische film kijken met hun partners. Het onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mannen vaak geïrriteerd raken wanneer ze een vrouw zien huilen, ze negeren ook vaak de persoon die overmand wordt door emoties. 

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat tranen prolactine bevatten, dit is een hormoon dat door de hypofyse wordt geproduceerd. De stof wordt in verband gebracht met gevoelens. Het niveau hiervan is groter bij vrouwen dan mannen, wat kan verklaren waarom dames vaker een traantje wegpinten. Een ander interessant weetje is dat mannen grotere traankanalen hebben. Hierdoor duurt het langer tot deze vol raken en de tranen dus vloeien.

(Door: Ellen Provoost, www.goedgevoel.be)