"Een gebeurtenis krijgt pas een betekenis, omdat je die er zelf aan geeft". 

In principe klopt deze bewering en hebben we invloed op de betekenis die we aan iets geven. Zo vindt de ene persoon een muis schattig en de ander juist heel eng. Het is dus maar net welke betekenis je aan zo'n muis geeft, dus door welke bril je er naar kijkt.

Veel psychische klachten hebben te maken met de betekenis die we aan iets geven. Zo kijken depressieve mensen vooral door een sombere bril en hebben angstige mensen vooral oog voor gevaar.

Hoe je je voelt en hoe je met situaties omgaat, wordt dus vooral bepaald door de betekenis die je aan iets geeft.

Hoe gaat dat dan? Dat wordt duidelijk met het 4G-model.

Als er iets gebeurt roept dat direct, vaak onbewust, allerlei gedachtes in ons op. Die gedachtes veroorzaken een bepaald gevoel en het gevoel is weer van invloed op wat we gaan doen.

Dit gaat overigens ongemerkt de hele dag door.

Een voorbeeld:

  • Gebeurtenis: er loopt een muis door de kamer.
  • Gedachte: muizen zijn eng
  • Gevoel: angst
  • Gedrag: gillen en wegrennen

maar dit kan ook:

  • Gebeurtenis: er loopt een muis door de kamer.
  • Gedachte: muizen zijn schattig
  • Gevoel: vertedering
  • Gedrag: muis aaien

Zoals uit het voorbeeld blijkt, hebben gedachtes dus een grote invloed op hoe wij ons voelen en wat we gaan doen.

De gedachtes worden vooral bepaald door ervaringen die we in ons leven hebben opgedaan en eigenschappen waar we mee geboren zijn.

Nu zijn gedachtes niet altijd reëel. Dat is vaak het geval bij psychische klachten. Bij veel klachten beginnen we de therapie dan ook met het in kaart brengen van de 4G's. Wij vragen aan de cliënt de 4G's te noteren als de cliënt last krijgt van een bepaalde emotie, zoals 'emotioneel geraakt worden door iets' of 'opeens verdrietig worden', of 'opeens somber voelen'.

Vervolgens gaan we in de therapie aan de slag met de bijbehorende gedachtes. Hoe reëel zijn de gedachtes eigenlijk? Door nieuwe inzichten en ervaringen, lukt het vaak al om anders tegen een situatie aan te kijken, dus dienen zich meer reële gedachtes aan.

Ook krijgt de cliënt handvatten voor als zo'n lastige gedachte weer de kop op steekt.

Een gedachte waar veel cliënten in onze praktijk last van hebben is "ik mag niet negatief beoordeeld worden door anderen".

Wanneer je in het dagelijks leven regelmatig last hebt van negatieve gevoelens, zoals angst, spanning, somberheid, dan is het de moeite waard om de 4G's eens voor jezelf te noteren, wanneer zo'n negatieve emotie de kop op steekt. Wie weet levert dat ook jou nieuwe inzichten op waar je wat mee kunt.

Wil je meer weten over onze aanpak, neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.

Marjan de Jong