Overspannenheid en burn-out

Iedereen heeft wel eens last van stress. Op zich is dat niet erg. Stress is ongezond als het niet meer goed lukt te ontspannen. Die spanning kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een constant te hoge werkdruk, problemen op je werk, of spanningen in het gezin. Van te lang te veel stress krijg je klachten. Als je stress ervaart en daar verkeerd mee omgaat, zorgt dat voor overbelasting en uitputting. Uiteindelijk kun je overspannen of burn-out raken. 

Bij stress heb je eerst vaak ‘gewone’ klachten. Deze klachten kunnen voor iedereen verschillend zijn. De één krijgt bijvoorbeeld buikpijn, een ander eczeem en een derde slaapt slecht. Duurt de stress lang of heb je geen tijd om te herstellen, dan worden de gevolgen op steeds meer gebieden merkbaar.

Wanneer wordt stress nu overspannenheid? Die scheidslijn is moeilijk te trekken. Stressverschijnselen met een tijdelijk karakter van enkele minuten tot enkele dagen, kunnen als 'normaal' beschouwd worden. Wanneer je langdurig last hebt van stress, is er sprake van overspannenheid.

Het verschil tussen overspannenheid en een burn-out is, dat overspannenheid reversibel is. Dat betekent dat wanneer de stressor weggenomen wordt, de stressklachten verdwijnen. Dat is niet het geval bij een burn-out, waarbij het energie niveau is aangetast en verlaagd. Lichaam en geest voelen zich opgebrand. De emotionele en lichamelijke uitputting geeft een 'leeg' gevoel en het gevoel niet meer goed te kunnen functioneren leidt tot een negatief zelfbeeld. Als de stressor is weggenomen, duurt het bij een burn-out vaak nog een geruime tijd voordat de persoon weer is hersteld.

Heb je last van stressgerelateerde klachten, of denk je dat je een burn-out hebt, komt gerust een keer langs, zodat we kunnen bespreken wat nodig is om de klachten te verhelpen.